­ VAN KEDİSİ EVİ | Kültür Portalı

Van Kedisi Evi - Van

Evcil hayvanların herbirisinin ayrı bir özelliği vardır. Çağlar boyunca, insanların dikkatini üzerine toplamış kedilerden bugün, ipeksi beyaz kürkü, değişik gözleri, mükemmel avcılığı ve suda oynamayı sevmesiyle en fazla ilgi görenlerden biri de Van Kedisi’dir. Van yöresinde, Van halkı tarafından kediye “Pişik” denir. Van kedisi, yöre halkı tarafından yalnız bir süs kedisi veya fare ve böcekleri avlaması yanında, bir dost ve ailenin bir bireyi olarak kabul edilir. Van kedisinin eskiden yaz aylarını dağlarda, kış aylarını ise evde geçirdikleri söylenir. Bugün ise yaz aylarını Erek Dağı’nın sırtlarında avcılıkla geçiren ve kış aylarında evine dönen Van Kedisi'ne çok az rastlanır.

Van Kedisi'ni çekici kılan özelliklerden biri de, onun gözlerinin rengidir. Göz renklerine göre Van kedileri üç gruba ayrılabilir.

• Her iki gözü mavi,
  • Her iki gözü kehribar (Sarı renk ve tonları)
  • Tek-göz (Diskromatopsi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olanlar) diye gruplandırılır.

Kaynak: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Van Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Van şehir merkezinden 13 kilometre uzaklıkta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Kampüs Yerleşkesi'nde yer alan Van Kedisi Evi'ne, şehir merkezinden hareket eden kampüs minibüs ve halk otobüsleri otobüsleri ile ulaşmak mümkündür.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi Zeve Kampüsü / Van
+90 (053)-774-70-06
vankedisi@yyu.edu.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 52373    Eklenme Tarihi : 01 Temmuz 2019 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2021 Perşembe