­ VALİDE SULTAN KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Valide Sultan Köprüsü - Kocaeli

Kurulduğu semte adını veren Valide Sultan Köprüsü, Osmanlı Dönemi’ne ait en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Karamürsel’den başlayarak, Karaahmetli, Hayriye, Yalakdere köylerinden geçen ve İznik’e giden yolun üzerindedir. 17'inci yüzyılda, Klasik Türk Mimarisi tarzında kesme taşlarla yapılmıştır. Karamürsel’de bulunan Valide Sultan Köprüsü’nün restorasyon ve röleve çalışmalarını yapan İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nün uzman personeli, araştırmaları sırasında köprünün Kösem Sultan tarafından yaptırıldığını ortaya çıkardı. Bu çalışmaların Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylanmasının ardından restorasyon uygulamasına geçildi.

VALİDE KÖSEM SULTAN KİMDİR?

Osmanlı tarihinin en şöhretli kadınlarından olan Valide Kösem Sultan, I. Ahmet’in eşi ve IV. Murat’ın annesidir. Valide Kösem Sultan’ın valide sultanlar arasında en varlıklılarından olduğu ifade ediliyor. Osmanlı coğrafyasında farklı bölgelere çok sayıda cami, mescit, köprü, han, çeşme, suyolu yaptırmış, çeşitli vakıflar kurarak hayratlar bırakmıştır. İstanbul’daki Büyük Valide Hanı, Çinili Külliyesi, Valide Medresesi, Karamürsel Valide Sultan (Kösem Sultan) Köprüsü, Mekke-Medine arasında bulunan su tesisi bunlardan bazılarıdır.

Kocaeli Gezilecek Yerler

Köprü
Kültür Turizmi
Kocaeli Kent merkezine 36 kilometre mesafede bulunan Karamürsel İlçesi'ndedir. Karayolu ile ulaşım mümkündür. Şehir merkezinden kalkan Karamürsel Özel Halk otobüsleri ile de gitmek mümkündür.
Karamürsel/Kocaeli

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13747    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma