­ TERMAL ATATÜRK KÖŞKÜ | Kültür Portalı

Termal Atatürk Köşkü - Yalova

Yalova ili, Termal ilçesinde bulunan Atatürk Köşkü, 1929 yılında 38 günde yaptırılmıştır. Mimarı Prof. S. Hakkı Eldem’dir. Köşk tamamen ahşaptan yapılmış olup iki katlıdır. Üç şeref salonu ve on bir odası vardır. Dönemin kullanılan özgün eşyası ile birlikte korunan köşk müze olarak halka açıktır. Çok partili sisteme geçiş, Yerli Malı Haftası, Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması, Kur’an-ı Kerim’in Türkçeleştirilmesi çalışmaları gibi zamanın birçok önemli kararı burada alınmıştır.

Köşkte Nurettin Niyazi’ye ait kurşunlu banyo ve kadınlar tablosu; Ayvazoski’ya ait bir dağ yamacı ve bazı hayvanları temsil eden bir resim;  İran ve Hereke halıları; yıldız porselen, Fransa, Japon, Çin ve bir tanesi hiyeroglif yazılarla süslü pirinç ve abanoz ağacından yapılmış vazolar; pirinç yatak odası takımı, Fransız lake sandalyeler; Alman (RCA) marka bir radyo; Wilhelm Spaethe (Gera) yapımı piyano; anneannesinden kalan kanaviçeli seccade ve İran Şahı’nın hediyesi saat gibi eşyalar bulunmaktadır.

Cumhuriyet Dönemi mimarlığımızın erken örneklerinden biri olan köşk, Atatürk’ün yurttaşları ile sohbet ettiği bir yer olarak ünlenmiştir.

Termal Atatürk Köşkü, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 15.5.1983 tarih ve 14971 sayılı kararla Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir. Köşk, TBMM Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet vermektedir.

Atatürk Köşkü Tatil Günleri: Pazartesi

Kaynak:

Yalova Gezilecek Yerler

Köşk
Kültür Turizmi
Yalova Merkezine 12 kilometre mesafedeki Termal İlçesi'nde bulunmaktadır. İl merkezinden ilçeye kalkan minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Termal Yalova

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 42514    Eklenme Tarihi : 07 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Ocak 2021 Cuma