­ TARİHİ ISPARTA EVLERİ | Kültür Portalı

Tarihi Isparta Evleri - Isparta

Isparta ve civarında eskiden yaşayan halkın çiftçilik ve hayvancılık yanında kısmen halıcılıkla meşgul olmaları nedeniyle evler genellikle iki katlı olarak inşa edilmekteydi. Bu evlerin zemin katları halı atölyesi, kiler, ahır ve samanlık olarak kullanılırken, birinci katları ise yaşam alanları olarak düzenlenmekteydi.

Isparta evlerinin ana yapı malzemesi taştır. Bodrum ve zemin katların bütünü taştan inşa edilmiştir. Üst duvarlar kerpiç dolgu “hımış” (iskiyet) veya bağdadi olarak inşa edilmiştir. Evlerde kullanılan ahşap malzemesi, taşıyıcı sistemde, doğramada ve örtüde kullanılmıştır. Bu ana malzemelerden başka yardımcı malzeme olarak toprak ve alçı da kullanılmıştır.

Kepeci, Çelebiler, Gazi Kemal, Keçeci, Sermet, Kurtuluş, Doğancı, Dere, Emre, Karaağaç ve Yayla mahallelerinde geleneksel özellikleri taşıyan Isparta evleri bulunmaktadır.

Kaynak: Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Isparta Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Tarihi Isparta Evleri, Isparta merkezinde farklı mahallelerde bulunmaktadır.
Isparta Merkez

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14932    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2021 Salı