­ SİDE ANTİK TİYATRO | Kültür Portalı

Side Antik Tiyatro - Antalya

Side Antik Tiyatro, Side Antik Kenti'nin yer aldığı yarımadanın daraldığı kesimde ve kentin merkezinde yer almaktadır. Tiyatronun Helenistik Dönemin bir öncü yapısı olduğu halen kanıtlanabilmiş değildir. Yapı plan açısından Helenistik gelenekte yarım daireden taşan biçimde yapılmış olmasına karşın inşa tekniği açısından Roma mimarisi geleneğinde yapılmıştır.

Gülcan Acar

Tiyatroda Caveanın (oturma sıraları) diazomaya (basamakların ortasındaki yol) kadar olan kısmı bir yamaca yaslanmış; üst kısım ise tonozlar üzerinde eğimli olarak şekillendirilmiş düzleme oturtulmuştur. Tiyatro bu özelliği ile Anadolu'nun özgün örneklerindendir.

Gülcan Acar

Sahne binası üç katlıdır. Süslemelerinde Antoninler Dönemi barok özelliği görülmektedir. Birinci katın podyumunda Dionysos Frizi yer alır. Frizde şarap tanrısı ve tiyatronun hâkimi Dionysos'un hayatı, batıdan doğuya doğru kronolojik olarak anlatılmakta ve doğu uçta Gigantomakhia ile sonuçlanmaktadır. Sahne binasının cephesi, mimari süslemeler ve heykellerle oldukça hareketlendirilmiştir.

Antik Kent
Kültür Turizmi
Antalya’ya 75 kilometre, Manavgat’a 7 kilometre uzaklıkta bulunan Side’ye karayolu ile Antalya veya Isparta üzerinden, Alanya yolu takip edilerek ulaşılabilir. Özel araçların yanı sıra Antalya ve Alanya otogarlarından otobüsle de ulaşmak mümkündür.
Side Mahallesi Liman Caddesi - Manavgat / ANTALYA
+90 (242)-753-10-06
sidemuze@gmail.com

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 32381    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Nisan 2022 Perşembe