­ SAĞLIKLI MAHALLESİ ROMA YOLU VE KAPISI | Kültür Portalı

Sağlıklı Mahallesi Roma Yolu Ve Kapısı - Mersin

Ana kaya üzerine serpantin taşı ile yapılmıştır. Kapı, yoldan Tarsus ve civarı sahile kadar görülebilmektedir. Genişliği yer yer değişmekle birlikte ortalama 3 metre, sağlam kalan uzunluğu ise 3 kilometre kadardır. Yol kenarlarındaki bordür taşları halen insitu olarak durmaktadır. 19'uncu yüzyıldan beri bilinen yolun en kuzey noktasında bulunan Bozağaç Mahallesi’nde, İmparator Caracalla tarafından bu yolun tamir ettirildiğini belgeleyen latince bir kaya yazıtı bulunmaktadır.

Yine gezginlerin Zafer Tak’ı olarak yapıldığını yazdığı bu yolun güney ucunda 5'inci yüzyıla tarihlenen kemerli bir kapı vardır. Tak’ın, Kilikia Bölgesi sınırlarının başlangıç yeri olarak “Sınır Kapısı” olduğunu söyleyen araştırmacılar da bulunmaktadır. Antik yolun kenarında bulunan ve İ.S. 4'üncü yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen bir mil taşı parçasının üzerindeki latince yazıtta, taşın dikili olduğu noktanın Tarsus’a uzaklığının 12 mil olduğu belirtilmektedir.

Tak’ın dış genişliği 8.80 metre, kemer yüksekliği 5.20 metre, iç genişliği 4.11 metre, yan payelerin genişliği 2.34-2.35 metredir. Derinliği ise 0.99-1.00 metre arasında değişmektedir. Karayolları’nın taş ocağı faaliyeti sırasında oluşan dinamit patlaması sarsıntılarından kapının kemeri yıkılmış daha sonra onarımı yapılmıştır. Bu şekilde özgünlüğünü de kaybetmiştir. Yolun Sağlıklı Köyü civarındaki Bozağaç ve Kırıt Köyleri’nde yer alan antik yerleşimlerle de bağlantısı vardır.

Mersin Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Doğa-Kültür Turizmi
Tarsus’a 15 kilometre uzaklıkta olup ulaşım kiralık veya özel araç ile sağlanabilir.
Sağlıklı Mahallesi, Tarsus, Mersin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15350    Eklenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 13 Nisan 2021 Salı