­ RAHMANİYE CAMİ | Kültür Portalı

Rahmaniye Cami - Niğde

Rahmaniye Cami: Dikdörtgen planlı düz damlı camiler gurubuna girmektedir. Abdurrahman Paşa tarafından 1747 yılında yaptırılmıştır. Orijinal özelliği büyük ölçüde korunan camii, dıştan 9.25 x 12.20 metre boyutlarındaki harim ile Kuzey tarafına yerleştirilen 3.70 x 10.55 metre ölçülerinde üç gözlü son cemaat yeri ve kuzeydoğu köşesinde tek şerefeli minareden oluşur. Duvar ve minarede sarımtırak renkte ince yonu trakit taşı, son cemaat yerinin sütun ve cümle kapısının kemer ve sövelerinde bazalt, mihrapta alçı, örtü sisteminde ahşap ve kiremit malzeme kullanılmıştır.

Camii duvarlarında tek sıra basık kemerli büyük pencereler açılarak cephe masifleri giderilmiştir. Yapı sadedir. Son cemaat yerinin sütunları, İon nizamının özelliklerini yansıtacak şekilde iki kıvrımlı başlıklara sahiptir. Cephe duvarları, pencerenin üst kısmından itibaren kornişle kuşatılmıştır. İç mekânda dikkati çeken süsleme ise mihrapta görülür. Mihrap mukarnas kav saralıdır. Taç kısmında üçgen alınlıklar olup kıvrım dal, lale ve çeşitli çiçeklerle bezenmiştir. Mihrap toplam yedi ince silmeyle üç yandan kuşatılmıştır. Yapının süslemelerinde dönemin özelliği olan barok süslemeler görülür.

Kaynak: Niğde Kültür Envanteri / 2009

Niğde Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Şehir merkezine yürüme mesafesi
Kale Mh. 51100 Niğde Merkez/Niğde

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9189    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2016 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe