­ PRİENE ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Priene Antik Kenti - Aydın

Priene, Samsun Dağı’nın güney yamacında, Söke İlçesi'nin 15 kilometre güneybatısına kurulmuş önemli antik kentlerden biridir. 370 metre yükseklikte sarp bir kaya üzerine kurulması saldırılara karşı koymakta avantaj sağlamıştır. Ayrıca yüksekte olması kentin farklı yönlerden de görülebilmesine imkan sağlamaktadır. Miletos gibi Ion Birliği'nin bir üyesi olduğu kabul edilen Priene hakkındaki ilk bilgilere ise M.Ö. 7'inci yüzyıl ortalarında antik kaynaklarda rastlanmaktadır.

Kentin en önemli yapıları arasında Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı, tiyatro, agora, Zeus Tapınağı, bouleuterion, Yukarı Gymnasion, Aşağı Gymnasion, Mısır Tapınağı, Büyük İskender’in evi, Bizans klisesi, nekropol ve konut alanları sayılabilir. 5 bin kişilik kapasiteye sahip tiyatro M.Ö. 350 yılında inşa edilmiştir. Tanrıça Athena için kentin en hakim yerine yapılan, önünde Athena’nın altın ve fildişinden yapılan heykeli bulunan tapınak sunağının günümüzde yalnız bir bölümü ayaktadır.

Kaynak: Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aydın Gezilecek Yerler

Antik Kent
Kültür Turizmi
Aydın Efeler merkez İlçeden Büyükşehir Belediyesinin otobüsleri ve Didim minibüsleri ile ulaşabilirsiniz.
Priene Ören Yeri, Güllü Bahçe, 09230 Söke/Aydın

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11993    Eklenme Tarihi : 16 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba