­ PANAMARA | Kültür Portalı

Panamara - Muğla

Panamara kutsal alanı Yatağan İlçesi, Bağyaka Köyü sınırları içerisinde yerleşim yerinin yaklaşık 300 m güneyinde yer alan tepelik bir alanı kapsamakta olup Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 13.03.2014 tarih ve 2411 sayılı kararı ile I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir.

Muğla Müzesi Müdürlüğü

Epigraflar tarafından yapılan inceleme neticesinde alanda yer alan yazıtlardan Panamara’nın Helenistik döneme ait dini nitelikte törenlerin gerçekleştirildiği, kutsal yapı ve dükkanların yer aldığı Stratonikeia Antik Kenti ile etkileşimli bir alan olduğu anlaşılmaktadır.

Zeus Panamaros ve eşi Hera ile Artemis ve Serapis’e adanmıştır. Kutsama şenliklerin en önemlisi 10 gün süren Panamareia isimli törendi. Festivalde Zeus’un heykeli Stratonikeia’ya götürülür törenler orada yapılırdı. Zeus’un karısı Hera adına yapılan Heraia festivali Panamara’da yapılır sadece kadınlar katılırdı. Dört yılda bir yapılan ve sadece erkeklerin katıldığı festival Kombria ise Panamara’daki kutsal alanda yapılırdı. Bu kutsal törende genç erkeklerin saçları kesilirdi Tapınaktan günümüze kayda değer bir kalıntı ulaşmamıştır.

Kaynak: Muğla Müzesi Müdürlüğü
Antik Kent
Yatağan Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4317    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2023 Çarşamba