­ NEMRUT DAĞI DOĞU TERASI | Kültür Portalı

Nemrut Dağı Doğu Terası - Adıyaman

Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev kral ve tanrı heykelleri yer alır. Heykellerin yüzleri güneşe doğru bakmaktadır. Bu terasta sırasıyla Kommagene Krallığı'nın gökyüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu kartal, krallığın yeryüzü hakimiyetini temsil eden koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos, Kommagene- (Tyche), Zeus - Oromastes, Apollon- Mithras ve Herakles- Artagnes heykelleri yer alır. Tahtların arkasında 234 satırdan oluşan Kral Antiochos’un dini ve sosyal içerikli vasiyeti (Nomos) bulunmaktadır. Terasın kuzey ve güneyinde Kommagene Krallığı'nın Pers soyuna ait krallarının kabartma stelleri bulunmaktadır. Yine bu terasta heykellerin önünde ateş sunağı (Altar) ve onun yanında oturur biçimde bir aslan heykeli bulunmaktadır. Nemrut’ta güneşin doğuşu bu terastan izlenmektedir.

Kaynak: Adıyaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Adıyaman Gezilecek Yerler

Milli Park
Kültür Turizmi
Adıyaman Kahta ilçesi Karadut Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulaşım özel araçlar ve turlarla sağlanmaktadır.
Adıyaman / Kahta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15838    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Ekim 2019 Çarşamba