­ NASREDDİN HOCA'NIN EVİ | Kültür Portalı

Nasreddin Hoca'nın Evi - Eskişehir

13'üncü yüzyılda yaşayan eğitimci, din adamı, hukukçu Nasreddin Hoca; 1284 yılında Sivrihisar'ın Hortu (Nasreddin Hoca Beldesi'nde) Köyü'nde doğdu. Nasreddin Hoca'nın evi; zemin ve üzeri tek kat adi kagir olarak inşa edilmiş, iç avlulu evlerden oluşmuştur. Evler bitişik nizam şeklinde olup çatısı masif tomruk üstü hasırla örtülmüştür. Sivrihisar, Nasreddin Hoca’nın hem doğumuna hem de ölümüne tanıklık eden topraklar olması bakımından önemlidir. Babasının ölümünden sonra yerine geçerek köy imamlığı yapmıştır. Konya'da eğitim, Sivrihisar'da kadılık yaptığı bilinmektedir. Sivrihisar’da Hoca’mızın Eskişehir’le bağını gösteren evinin dışında, son yapılan kazılarda mezarı da bulunmuştur. 03-10 Haziran arasında il merkezinde ve Nasrettin Hoca Beldesi'nde ve il merkezinde kutlanmaktadır.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı) - http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44291/projelendirmesi-planlan-muzelerimiz.html adresinden 08 Temmuz 2014 tarihinde alınmıştır.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Nasrettin Hoca Mahallesi, Eskişehir'e 115 kilometre uzaklıktadır. Sivrihisar Belediyesi'ne 19kilometre uzaklıktadır. Eskişehir-Ankara Karayoluna 8 kilometre uzaklıktadır.
Nasrettin Hoca Mahallesi, Sivrihisar/ 26657 Eskişehir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15536    Eklenme Tarihi : 01 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Ağustos 2021 Perşembe