­ MUDURNU YILDIRIM BAYEZİD HAMAMI | Kültür Portalı

Mudurnu Yıldırım Bayezid Hamamı - Bolu

Mudurnu İlçesi, Büyükcami Mahallesi, 44 ada, 1 parselde bulunmaktadır. Yıldırım Bayezit Camii’nin karşısında bulunmaktadır. Erkekler kısmı giriş kapısı üzerindeki kitabe ve vakfiye özetine göre H. 784 (M. 1382) yılında Yıldırım Beyazid tarafından Ömer bin İbrahim’e yaptırılmıştır. Çifte hamam tarzında yapılmış hamamın erkekler soyunmalığı doğuda, kadınlarınki ise batıda kalmaktadır. Bütün yapıda duvarlar moloz taş, sadece saçak silmeleri kesme taştan ve taşlar arası derz yapılmıştır. Giriş cephesinde duvarlar çok kalın ve bu kalın duvarlar arasında giriş bir dehliz şeklinde olup, kapı üzeri mukarnaslarla süslenmiştir. Kare plan üzerine kurulmuş beden duvarları üzerinde yükselen önce silindirik, sonra sekizgen hale getirilen kasnak içine gizlenmiş kubbenin üzeri pramit şeklinde basık kiremitli bir çatıyla örtülmüştür. Sıcaklık kısmının doğu ve batı kenarında büyük eyvanlar bulunmaktadır.

Erkekler bölümü sıcaklık kısmına açılan halvet hücresinde dört kenar ortasından başlayan mukarnas ayakları yer almaktadır. Kadınlar kısmı soyunmalığı kareye yakın dikdörtgen planlı ve ahşap tavanlıdır. Sıcaklık kısmı ise ortada kubbe ile örtülü olup, yanlarda iki eyvan ve özel halvet hücreleri yer almaktadır. Yakın tarihlerde yapılan onarımla taç kapı dışındaki duvar taşları büyük ölçüde değişmiştir. Hamam olarak işlevini sürdürmektedir.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Hamam
Mudurnu ilçe merkezi
Mudurnu - Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7774    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Aralık 2021 Salı