­ MİRALAY ŞERİF BEY KONAĞI / SAKARYA İLKOKULU | Kültür Portalı

Miralay Şerif Bey Konağı / Sakarya İlkokulu - Yozgat

Sakarya İlkokulu (Miralay Şerif Bey Konağı) Geç Osmanlı Dönemi'nin eserlerinden olması, eskiliği, mimari yapısı ve Atatürk’ün anılarıyla bezeli oluşu nedenleriyle Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kuruluğu Başkanlığı tarafından 1979 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak ilan edilmiştir. 1890’lı yıllarda Yozgat’ta Alay Komutanı olarak görev yapan Miralay Şerif Bey tarafından yaptırılmıştır. Sakarya İlkokulu il merkezinde Hükümet Konağı arkasında bulunmakta olup üç katlı olarak inşa edilmiştir. Köşelerde kesme taş, duvarlarda moloz taş kullanılmıştır. Kat yükseklikleri taş silmelerle belirlenmiştir. Giriş güneyden sağlanmış olup kapı kanatları ahşaptır. Giriş cephesinde ortada boydan boya bir çıkma mevcuttur. Birinci kat ön cephede sekiz pencere vardır. İkinci kat giriş cephesinde yuvarlak kemerli dokuz pencere yer almaktadır. Üst katta kemerli yine dokuz adet penceresi olup pencere çerçeveleri taş silmeli demir şebekelidir.

Batı cephesinde birinci katta iki ahşap kapı, ikinci katta yanda iki büyük, ortada bir küçük, üçüncü katta yanlarda iki büyük, ortada iki küçük, ikinci ve üçüncü kat ortasında bir adet büyük pencere mevcut olup ikinci katta beş, cumbada dört adet olmak üzere dokuz adet pencere vardır. Üçüncü kat ikinci katın paralelidir. Pencereler yuvarlak kemerli silme taş çerçevelidir. Çıkmalar üzerinde çatı sundurmaları mevcuttur. Çatı Marsilya tipi kiremit örtülüdür. Üçüncü katın duvara monte edilmiş durumda büyükçe bir taş oyma mevcuttur. Bu oyma kenarında ve üstünde yaprak ve çiçek motifleri yer almaktadır. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Yozgat'a teşriflerinde ikamet ettiği bir konaktır.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv - Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Konak
Ulaşım karayolu ile yapılmaktadır.
Aşağı Nohutlu Mahallesi - Merkez/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7955    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2021 Salı