­ MAHMUT BEY CAMİSİ | Kültür Portalı

Mahmut Bey Camisi - Kastamonu

Mahmut Bey Camisi, Kastamonu’ya 18 kilometre uzaklıkta, Kasaba köyünde bulunmaktadır. 1366 yılında Candaroğulları Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Anadolu’daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerin en önemli örneklerinden biridir.

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Caminin dış duvarları moloz taştan yapılmıştır; içi ise tamamen ahşaptır. Yalnızca mihrap kısmında alçı kullanılmıştır. Caminin ahşap çatısı hiçbir metal aksam veya çivi kullanılmadan, bindirme tekniği ile yapılmıştır.

Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslenmiştir ve tüm bu süslemeler günümüze özgün halde ulaşmıştır. Süslemelerde; turuncu ile karmin arası kırmızılar, çivit ve hava renginde maviler, altın ve kirli tonda sarılar, beyaz, siyah, koyu yeşil ve krem renkler kullanılmıştır. Bitkisel ve geometrik motiflerden oluşan bezemeler, stilize biçimde, simetri ve tekrarlar oluşturan bir kompozisyonda sunulmuştur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Caminin en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmutoğlu Abdullah tarafından oyma sanatıyla yapılan ahşap giriş kapısıdır.

Yusuf Tuvi

Geometrik ve bitkisel detaylarla süslenmiştir. Türkiye’de çok az örneği bulunan kapı, Kastamonu Etnografya Müzesi’nde koruma altına alınmıştır. Orijinal kapının yerine, Kastamonu’nun ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirilmiştir.

Mahmut Bey Camisi, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen beş camiden biridir. Listedeki diğer camiler Afyonkarahisar’daki Ulu Cami, Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Cami, Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi ve Konya’daki Eşrefoğlu Camisi'dir.

Kaynaklar:

Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”

Daday Yolu 15'inci kilometre Kasaba Köyü KASTAMONU
Kasaba Köyü KASTAMONU

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 39782    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2024 Çarşamba