­ LÜLEBURGAZ ÇARŞI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Lüleburgaz Çarşı Çeşmesi - Kırklareli

Eski adıyla Cedidi Müslüm Bey Mahallesi'nde bulunan meydanın ortasında, bu günkü Turgut Bey Caddesi’nde Osmanlı padişahlarından IV. Mehmet tarafından 1667 (H.1078) yılında meydan çeşmesi olarak yaptırılmış olup, bu nedenle IV. Mehmet (Avcı) Çeşmesi ve Orta Çeşme olarak da bilinmektedir. Halen sağlam ve faal olup, cephe aynasında talik yazı ile beş mısralık ilk inşa kitabesi bulunur. Dört köşe ve dört cepheli olup, her yüzü kare şeklinde bir meydan çeşmesidir. Üzeri kubbe ile örtülü, duvarlar kesme köfeki taşındandır. Rivayete göre avlanmayı seven padişah IV. Mehmet bu yörede dinlenirken içtiği suyun hoşuna gitmesiyle bu mahalleye bu çeşmeyi yaptırmıştır.

Kaynak: Yazar Ali ARSLAN’ın “Kasabadan Kente Bir Cumhuriyet Yürüyüşü” 1. Kitap Eğitim ve Kültür Tarihi” adlı eserinden yararlanılmıştır.

Kırklareli Gezilecek Yerler

Çeşme
Lüleburgaz ilçe merkezi
Lüleburgaz/Kırklareli

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12353    Eklenme Tarihi : 12 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2021 Cuma