­ KIZLARAĞASI HANI | Kültür Portalı

Kızlarağası Hanı - İzmir

Kızlarağası Hanı, İzmir’in en iyi korunmuş tarihi hanlarından biridir.

Sultan III. Ahmet ile Sultan I. Mahmut’un Dârüssaâde ağalıklarını yapan Hacı Beşir Ağa tarafından, 1744 yılında yaptırılmıştır. Handa bulunan çeşmenin kitabesinde 1675 tarihi yazsa da söz konusu çeşmenin başka bir yerden getirilerek buraya yerleştirildiği düşünülmektedir. Ayrıca, han yapılmadan önce aynı yerde bir çeşme bulunduğu ve kitabenin o çeşmeye ait olabileceği de varsayımlar arasındadır.

Kemeraltı Çarşısı’nın içinde, Halim Ağa Çarşısı olarak bilinen bölgede yer alan han, günümüze kadar ulaşmış İzmir’deki nadir Osmanlı mimarisi örneklerindendir. Yapı, diğer Osmanlı hanları gibi çarşılı ve avlulu hanlar düzenindedir. Dört bin metrekarelik kareye yakın dikdörtgen planlı ve avluya bakan kısımları iki katlıdır. Çuha ve Cevahir adlarında tek katlı iki bedesteni ve yaklaşık 500 metrekarelik avlusuyla görkemli bir handır. 1988-1993 yılları arasında restore edilerek turistik bir çarşı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İzmir’e yolunuz düştüğünde Kızlarağası Hanı’nda bulunan çeşitli el sanatları, halı, kilim, gümüş takı, giyim ve hediyelik eşya dükkânlarını gezebilir; Kemeraltı’nın mistik havasını soluyarak hanın avlusunda bir çay molası verebilir ve İzmir’e özel fincanda pişen Türk kahvenizi yudumlarken günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İzmir Gezilecek Yerler

Han
Kültür Turizmi
Konak İlçesi'nde, Fevzipaşa Bulvarı'ndaki Hisar camii yanındaki handır. Konak vapur iskelesinden veya Bahribaba Belediye otobüsleri son durağından da yaya olarak ulaşılabilir.
Konak Mahallesi, 902. Sk. No:37, 35250 Konak/İzmir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20194    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Kasım 2022 Pazartesi