­ KİLİSE CAMİ (AZİZ GREGORİUS KİLİSESİ) | Kültür Portalı

Kilise Cami (Aziz Gregorius Kilisesi) - Aksaray

Aziz Gregorius Kilisesi

Aziz Gregorius Kilisesi olarak da bilinen Güzelyurt Kilise Camii, Kapadokya içerisinde Erken Hristiyanlık Dönemine ait en güzel eserlerden biridir. Güzelyurt Kilise Camii, tarihi ve mimari yönüyle Ortodoks âlemi için de büyük önem taşımaktadır.

Servet Uygun

Kilise Camii, İmparator Theodosius tarafından Nenezili Din Bilgini Aziz Gregorius Theologos adına 385 yılında yaptırılmıştır. Kapalı haç planlı yapıda sonradan önemli değişiklikler yapılmıştır. En önemli değişiklikler ise 1835 yılındaki restorasyon sırasında olmuştur. Yapı, üç nefli, bazilikal plana dönüştürülmüştür.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aziz Gregorius Kilisesi nerededir?

Aksaray'a 38 kilometre uzaklıkta, Güzelyurt ilçe merkezindedir.

1924 yılında Güzelyurt’ta yaşayan Rumların mübadele ile Yunanistan'a göç etmesi sonucu camiye çevrilen kilise, "Kilise Camii" adını alarak bölge halkı tarafından ibadete açılmıştır. Yapı içerisindeki fresklerin ve bezemelerin üzerleri koruma amaçlı badana ile kapatılmıştır. Avlu girişinde yer alan çan kulesi restorasyon sırasında minareye dönüştürülmüştür.

Servet Uygun

Kilise Cami’nin apsisinde bulunan ahşaptan yapılmış ve üzeri kök boyayla boyanmış ikonastasis, kilisenin camiye çevrilmesiyle yerinden taşınarak mihrap olarak düzenlenmiştir. Ahşap oymacılığının en güzel örneklerinden biri olan bu eserin yanı sıra Rus Çarı II. Nikola tarafından gönderilen ahşap anbon, ikonastasisi tamamlar niteliktedir.

Mihrap, Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Derin bir taş kubbe ile örtülü yapı, 12 pencereden ışık alır. Kadın mahfeli sol tarafta ayrı bir kısımdadır. Kiliseyi 8 yığma sütun tutmaktadır. Kilisenin sağ ve sol duvarlarından mazgal şeklinde üçer pencere açılır. Mihrap tarafında güzel ağaç işi süsler görülür. Mihrabın sağında Besmele ile "Kur’an ancak ilim ile faydalı olur" yazılı bir Hadis-i Şerif bulunmaktadır. Kilise Caminin bahçesinde şapel, misafirhane, depo, fırın ile şifalı olduğuna inanılan ve 35 basamak merdivenle inilen ayazması bulunmaktadır.

Ayazma, Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ortodoks Mezhebinin kurucularından Aziz Gregorius'un yaşadığı Güzelyurt Manastır Vadisinde birçok din adamı yetişmiş, “Küçük Ayasofya” olarak da bilinen Kilise Camii, bölgede yaşayan Hristiyanlar için her zaman önemli bir din merkezi olmuştur.

Kaynak: Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Rehberi (2012)

Kilise
İnanç Turizmi
Aksaray şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta, Güzelyurt ilçe merkezindedir. Şehir Merkezinden Güzelyurt ilçe merkezine gün içerisinde her saat toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
Cevizli Sok. Aya Gregorius Theologos Kilisesi Türkiye/Aksaray/GÜZELYURT
+90 (382)-213-24-74
+90 (382)-212-35-63
iktm68@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 32273    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2022 Cuma