­ KESİKBAŞ TÜRBESİ / ŞEMS TEBRİZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Kesikbaş Türbesi / Şems Tebrizi Türbesi - Niğde

Kesikbaş (Şemsi Tebrizi) Türbesi: Niğde'nin Eskisaray Mahallesi'nin güneydoğusunda bulunan türbe; tek katlı, dikdörtgen planlı türbeler gurubundadır. Dıştan 5.40x9.95 metre ölçülerinde olan yapı, doğu-batı doğrultusunda yerleştirilmiş ve inşasında sarımtırak renkte ince yonu trakit taşı kullanılmıştır. Yapı oldukça sade inşa edildiğinden süsleme öğesi görülmemektedir Burada kesik baş yatmaktadır. Hakkında birçok efsane ve söylentiler vardır. En kuvvetlisi burada yatan kişinin Şemsi Tebrizi olduğudur. Mehmet Önder "Mevlana" adlı eserinde ' Niğde'deki Kesikbaş Türbesi de Şems'e mal edilir" demek suretiyle bu inanışı, incelemelerinde tespit etmiştir

Kaynak: Niğde Kültür Envanteri / 2009

Niğde Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Şehir merkezine yürüme mesafesi
Burhan Mah. 51100 Niğde Merkez/Niğde

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16116    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2016 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2021 Perşembe