­ KAYSERİ EVLERİ | Kültür Portalı

Kayseri Evleri - Kayseri

Mimarisi, süslemeleri ve gelenekleriyle geçmişin güzelliklerini günümüze taşıyan tarih ve kültür zenginliklerimizdendir. Kayseri geleneksel mimarisi altında tanımlanan mimari, genellikle taş ve ahşapla yapılmış 2 veya 3 katlı, bahçeli, avlulu, doğa ile iç içe ve çoğunlukla sokağın iki yanında bitişik düzende yer almış yapılardır. Kayseri evleri, iklim şartlarına göre, soğuğa karşı korumalı ve bağ hayatına uyacak şekilde düşünülmüş ve inşa edilmiştir. Sokaklar dar, cinğitaş (kartaş) veya şehrin doğu tarafına doğru 10 ila 30 kilometre mesafede çok miktarda bulunan işlemeye elverişli yumuşak (yonutaşı) taşlardan yapılmıştır. Büyük konaklar, köşkler inşa edilmekle beraber çoğunlukta olan normal bir ailenin evi, tokana, sofa, kiler, oturma odası, ahır ve avludan oluşmaktadır. Özgün mimarileri ve zarif süslemeleriyle hayranlık uyandıran eski Kayseri evlerine, şehrin muhtelif yerlerinde rastlayabilir ve birkaç yüzyıl öncesinde yaşıyor hissine kapılabilirsiniz.

Kaynak: Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kayseri Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Kültür Turizmi
Kayseri Lisesi arkasındaki mahallelerde, Talas İlçesi'nde, Develi İlçesi'nde ve Gesi Beldesi'nde görmek mümkündür.
Kayseri