­ KAYAKÖY ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Kayaköy Örenyeri - Muğla

Fethiye’nin 8 kilometre güneyinde bulunan ve Antik Dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköy Örenyeri'nin geçmişi, filolojik verilere göre MÖ 3. binlere kadar gitmektedir. Örenyerinde MÖ 4. yüzyıldan daha eskiye giden buluntu henüz ele geçmemiştir. Kentte yamaca dayalı olarak izlediğimiz yapı gruplarının tamamı Osmanlı İmparatorluğu'nun geç dönemlerinde iskan eden Rumlarca yapılmıştır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında bölgede yaşayan Rumların batı Trakya’daki Türkler ile mübadele edilmesi sonucu boşaltılan kentteki yapıların, ahşap olan kapı pencere ve üst örtü sistemlerinin doğal etkenler ile tahrip olmasıyla kent hayalet bir şehir görünümü almıştır.

Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 metrekareden büyük olmayan, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler olan ikişer katlı evler bulunmaktadır. Evlerin girişlerinde çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçları vardır. Bölgede evlerin yanı sıra çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer almaktadır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ören Yeri
Muğla Fethiye'ye 8 kilometre mesafede olan antik kente özel araçla ulaşım sağlanabilir.
Kayaköy/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 40671    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2022 Pazartesi