­ KARS MÜZESİ | Kültür Portalı

Kars Müzesi - Kars

1959 yılında kurulan Kars Müzesi, bugünkü hizmet binasına 1980 yılında taşınmıştır.

Müzesinin arkeoloji salonunda, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç ve Demir çağları ile Urartu, Roma, Bizans, Orta Çağ Beylikler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. Bunlar arasında madeni eserler, taş eserler, sikkeler, zahire küpleri ve dinozor kemiği gibi buluntular yer almaktadır.

Müzenin etnografya salonunda, 18 ve 19. yüzyıllar ile 20. yüzyılın başlarında Kars ve çevresinde yaşamış insanların sosyal, kültürel, ekonomik ve askeri yaşam tarzlarını yansıtan eserler sergilenmektedir.  Bu eserler arasında dokuma halı ve kilimler, gümüş kemerler, el yazması eserler, mutfak kapları ile süs eşyaları bulunmaktadır.

Müzenin bahçesinde ise Akkoyunlu, Karakoyunlu, Ermeni ve Gürcü dönemlerine ait hayvan biçimli mezar taşları ile çeşitli mimari yapı öğeleri yer almaktadır.

Kars Müzesi bir bölge müzesi konumunda olduğundan müzede sergilenen eserler Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinde bulunan taşınır kültür varlıklarından oluşmaktadır. Müzedeki arkeolojik eserler başta Ani Ören Yeri’nde sürdürülen kazılardan ya da bölgedeki yüzey araştırmalarından gelmiştir. Etnografik eserler ise Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır illerinden satın alma yoluyla müzeye kazandırılmıştır.

Kaynaklar

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Muze.gov.tr

Kars Gezilecek Yerler

Dolmuş, taksi ve şahsi araçlarla ulaşım sağlanmaktadır. Dilenirse merkeze yürüme mesafesindedir.
İstasyon Mah. Cumhuriyet Cad. No:385, Kars Merkez, Kars Merkez, Kars
0 (474) 212 14 30
0 (474) 212 14 30
karsmuzesi@kulturturizm.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 27827    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Mart 2024 Salı