­ KARATLI KUŞ KAYASI KAYA MEZARLARI | Kültür Portalı

Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları - Niğde

Karatlı Kuş Kayası Kaya Mezarları: Niğde ili, merkez ilçeye bağlı Karatlı Kasabası'nın güneybatısında bulunmaktadır. Kaya mezarları bir vadinin iki yamacında yer almaktadır. Bu mezarlar vadinin güney yamacında 11, kuzey yamacında 4 olmak üzere toplam 15 adettir. Genelde birbirine benzeyen bu kaya mezarlardan bir tanesi diğerlerinden boyut ve kapasite olarak farklılık arz eder. Bu mezar iki katlı olup halk arasında Kızlar Mağarası olarak adlandırılır.

Birbirinden farklı doğal yapıya sahip iki cins kayadan, öndeki tüf olduğundan kolayca oyulup şekil verilmiş, ancak arka dakikaya çok sert olduğundan oyma ve şekillendirme mümkün olmamıştır. Bu kaya mezarlarından güney yamaçtakilerinin kuzeye, kuzey yamaçtakilerin ise güneye bakan giriş kapıları dikdörtgen ve kare formundadır. Bazıları düz bazıları ise kemer şeklinde yapılmıştır. İçtekiler ise bazılarında iki bazılarında üç tanedir. Yalnız Kızlar Mağarası olarak bilinen kaya mezarı iki katlıdır. Diğerleri ise tek katlı olup boyut olarak ta küçüktür. Bir tanesinin çerisinde aşı boyası ile yapılmış dağkeçisini kovalayan köpek figürü yer alır. Kaya mezarlarının hepsinin girişi üzerinde pencere şeklinde delik bulunur.

Kaynak: Niğde Kültür Envanteri

Niğde Gezilecek Yerler

Mağara
Kültür Turizmi
Merkeze bağlı 35 km mesafede Karatlı Kasabasında bulunan kaya mezarlarına şahsi araçla yada Karatlı Kasabası Toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür
Karatlı Kasabası 51000 Merkez/Niğde

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13140    Eklenme Tarihi : 17 Şubat 2016 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2020 Perşembe