­ KARABAĞLAR YAYLASI | Kültür Portalı

Karabağlar Yaylası - Muğla

Muğla şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Karabağlar Yaylası zaman ayrılıp görülmeye değer bir yerdir. Soğuk kaynak suyu, ulu çınarları, bol meyve ağaçları ile sıcak günlerde bir kaçış yeridir Karabağlar... Yaylanın beyaz badanalı, kırmızı kiremitli evleri Muğla’nın Saburhane Mahallesi'nin korumaya alınmış tarihi evleriyle aynı özellikleri taşır. Yayladaki bu yerleşim korumaya alınmış, çirkin yapılaşmaya izin verilmemiştir. Yaşayanlar evlerine ve çevrelerine de sahip çıkmaktadır. Karabağlar’a gelenleri bir sürpriz de beklemektedir. Süpüroğlu Mahallesi'ndeki lokantalarda nefis “kuyu büryanı” sunulmaktadır.

Türkler Anadolu’ya girmelerini izleyen yıllarda kuraklık nedeniyle hayvanları için otlak aramaya başlamışlar ve Karabağlar’ın kuzeyindeki Düzey denilen tepeye gelip yerleşmişlerdir. 1671 yılında Muğla’ya gelen Evliya Çelebi Karabağlar Yaylası'nı görmüş ve yaylanın on bir bin bağdan oluştuğunu, yaz günleri boyunca 8 ay boyunca Muğla ve Ula halkının burada kaldığını belirtmiştir. Evliya Çelebiye göre burasının Osmanlı ülkesinde bir benzeri yoktur.

Güney Ege Kalkınma Ajansı

Yayla da karaağaç, çınar, meşe, erguvan ağaçları ve yüksek verimli üzüm bağları vardır. Yayladaki parsellere “Yurt” ismi verilir. Genelde 2-3 dönümlük mülkiyetler, ait oldukları ailenin ismiyle anılır. Yurtlarda ailelerin yaylada hayatlarının sürdürdükleri konutlar yer alır. Genelde parselin köşesinde bulunan bu konutlar Tahta Dam, Muğla Tipi ve Ula Tipi olarak 3 farklı şekilde yayladaki yerlerini alırlar. Her yurdun bir bağı bulunur. Yurtları birbirinde ayıran ve yayla yollarını da oluşturan yapının elemanları “kesik” ve “irim” gibi isimlerle anılmaktadır. Genellikle tarlanın ve kesiğin köşe yaptığı yerlerde kızılcık ve kovam eriği gibi yaban ağaçları bulunur.

Karabağ Yaylası Muğla’ya has kültürel bir yapıyı oluşturmaktadır. Bu kültürel yapı içindeki en önemli oluşum yayla içine dağılan kahvelerdir. Karabağlar Yaylası'nın her semtinde, genelde anayol kavşaklarında bulunan ve yörede Kavak olarak adlandırılan çınar ağaçlarının çevrelediği tarihi kahveler yer alır. Kahveler adlarını bulundukları semtlerden almışlardır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yayla
Yayla Turizmi
Orhaniye, Şht. Asteğmen Yıldıray Çeltiklioğlu Cd., 48000 Muğla Merkez/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9358    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2022 Çarşamba