­ GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ | Kültür Portalı

Gaziantep Hayvanat Bahçesi - Gaziantep

1998 yılında yapımına başlanıp, 2001 yılında tamamlanılan Hayvanat Bahçesi Türkiye'nin en büyük doğal hayatı koruma alanıdır. Doğal hayatı koruma alanı içerisinde idari bina, kafeterya, maymun evi, 21 bölümlü akvaryum, fok gösteri merkezi, deve-lama evi, at evi, kanguru evi, deve kuşu evi, kanatlılar için kuş kafesi inşaa edilmiştir. Ayrıca, aslan, kaplan vb. yırtıcı hayvanlar için büyük kafesler, yaban keçileri, yaban koyunları, geyikler, ceylanlar vb. için kışlık barınaklar yapılmıştır. İçinde yüzlerce kuş türünün bulunduğu kuş kafesi 400 metrekare alana sahip olup, 30 m.metre yüksekliğinde, hayvanların her mevsim içerisinde rahatlıkla uçabilecekleri şekilde dizayn edilmiştir. Tropik ortamda yaşayan kuşlar için kışın ısıtılan kapalı bölümlerin bulunduğu kuş kafesinde 90 cins ve 4000 adet hayvan bulunmaktadır.

Deniz ve tatlı su canlılarının bulunduğu akvaryum bölümü 1200 metrekarelik alanda, 450 ton su kapasitelidir. Akvaryumda 82 tür ve 3250 adet balık bulunmaktadır. Sürüngen evinde bulunan yılanlar ve timsahlar kışın alttan ısıtmalı bölümlerde muhafaza edilmektedir.

Hayvanat Bahçesi'nde Türkiye’nin ilk safari parkının açılışı 2015 yılı 23 Nisan’da yapılmıştır. Safari parkı yaklaşık 200 Dönümlük bir arazi üzerine inşa edilmiş içerisinde; kızıl geyikler, alageyikler, benekli geyikler, ceylanlar, karacalar, dağ keçileri, tiftik keçileri, kamerun koyunları, maymunlar, haflinger ve midilliler, kangurular. Tibet öküzleri, mandalar, develer, kangurular, lamalar, devekuşları, tavus kuşları vb. birbiri ile bir arada yaşayabilen 25 farklı türde toplam 257 adet hayvan ile yaklaşık 50 farklı türde 500 adet kanatlı hayvan bulunmakta olup ayrıca hayvanların yaşamlarını ikame edecek yemlikleri, suluklar hayvanların serinlemesi için iki adet doğal gölet bulunmaktadır. Yapılan bu Safari Parkta, hayvanlar doğal ortamlarında Serbest olarak bulunurken insanlar gezi aracı içerisinde hayvanları yakından görme ve tanıma imkanını bire bir yaşamaktadırlar.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisine 2017 yılı 23 Nisanda 700 metrekarelik alan inşa edilen Zooloji ve Doğa Müzesi ziyaretçilerin gösterisine açılmıştır. Müzede yurt içi ve yurt dışındaki hayvanat bahçelerinde fizyolojik ömürlerini tamamladıktan sonra tahnit edilen yaklaşık 50 Türde 120 kemikli hayvan ile 128 Türde 427 adet kanatlı bulundurmaktadır. Yine müzede kavanozlar içerisinde formhalide edilmiş değişik türlerde 80 adet sürüngen hayvan, 22 türde 78 adet deniz canlıları ile M.Ö.1700 Yıllarında yaşamış 7 adet dev Mammuthus ,Dimetrodon ,Machairodus ,Gorilla ,Rhinoceros ,T-rex Skull Kafa ,Dorudon İskeletleri  sergilenmektedir.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinde düzenlenen tren ve nostaljik fayton turları ile ziyaretçiler hayvanat bahçesinin tamamını kolaylıkla gezme fırsatı bulmaktadırlar. Hayvanat bahçesi yaklaşık 325 tür ve 7100 canlıyla sadece Gaziantep'e değil tüm bölgeye ve Türkiye’ye hizmet vermektedir.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Doğa-Kültür Turizmi
Toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.
Burç Ormanları

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 22523    Eklenme Tarihi : 02 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Nisan 2021 Perşembe