­ HARMANKAYA ŞELALELERİ | Kültür Portalı

Harmankaya Şelaleleri - Zonguldak

Şelalelerin yer aldığı vadi içine orman içindeki patika yoldan iniş yapılır. Vadinin çoğu yerinde 10 metre genişliğinde düz alanlar vardır. Vadi içinde, ortalama 1100 metrelik bir yürüyüş sonrası birinci şelale karşınıza çıkar. Birinci şelalenin hemen yanından yokuş yukarı 10 metresi yüzde 80 eğimli, 15 metresi yüzde 60 eğimli tırmanış ve yine çalılar arasındaki patikada 20 metre ilerledikten sonra birinci şelalenin akış tepesindeki vadiye inilir. Buradan 250 metre ilerleme yapıldıktan sonra ikinci şelale karşınıza çıkar. Burada da hemen şelale yanından yukarıya orman içine yüzde 70 eğimli 30 metre bir tırmanış ve tırmanıştan sonra 20 metrelik patika yoldan yüründüğünde ikinci şelalenin üzerine çıkılır. Burada vadi içinde 200 metre daha ilerledikten sonra karşınıza üçüncü şelale çıkar.

Parkur boyunca ziyaretçilere yemyeşil bir bitki örtüsü eşlik eder. Vadi içindeki ormanlık alanda kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, şimşir, kızılcık, kızılağaç, kavak, çınar, karayemiş, kocayemiş, yabani elma, yabani kiraz, yabani fındık, defne, muşmula, yılkın çalısı, geyik üzümü, yabani üzüm, ovaz, ahlat, orman gülü, böğürtlen, kuşburnu gibi bitki türlerine rastlamak mümkündür. Ayrıca zılbıt, çiçekli ve çiçeksiz sarmaşık türleri, ısırgan, katırtırnağı, ballıbaba, papatya türleri, siklamen, mor menekşe, çuha çiçeği, böcek kapan, çaydanlık çiçeği, yabani çilek, yosun gibi endemikler de bulunmaktadır.

Kaynak-Fotoğraf: Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi.

Zonguldak Gezilecek Yerler

Manzara-Gezi
Doğa Turizmi
Ankara köprüsü yanındaki Çaydamar minibüslerine binilip en son durak olan İl Özel İdaresi ek binasının arkasında inilir. Araçtan indikten hemen sonra 1500 metre karelik, çevresi orman ve tabanı çimenlik olan piknik alanına gelinir.
Zonguldak İl Özel İdaresi ek binasının arkası.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 34645    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2021 Perşembe