­ HAMURPET (AKDOĞAN) GÖLÜ | Kültür Portalı

Hamurpet (Akdoğan) Gölü - Muş

Büyük Hamurpet Gölü, Varto İlçesi'nin kuzeybatısında Hamurpet Dağları'nın batısında yer alır. 2149 Rakımda ve 21 metre derinliğindedir. Gölün her tarafı dik kayalarla çevrilidir. Derinliği küçük göle nazaran daha az olduğundan yeşil renktedir. Kaynak ve kar suları ile beslenir. Kış aylarında donar, su seviyesi tüm yıl boyunca pek değişmez. Gölde bol miktarda aynalısazan balığı ile ördek, kaz, turna ve kunduz da bulunmaktadır. Gölün bulunduğu alan volkanik özellikler taşımaktadır. Fazla olan suyu yakınından geçen İskender Çayı'na boşaltır.

Küçük Hamurpet Gölü ise Büyük Hamurpet Gölü'nün güneyinde ve 2173 rakımda küçük dairesel bir yapısı vardır. 47 metre derinliğinde olduğundan mavi bir görünüme sahiptir. Dipten Büyük Hamurpet’e akıntısı bulunmaktadır.

Muş Gezilecek Yerler

Göl