­ HACI HÜSEYİN CAMİ VE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hacı Hüseyin Cami Ve Çeşmesi - Giresun

Hacıhüseyin Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından 14.02.1986 Tarih ve 1917 sayılı kararıyla Korunması gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenip koruma altına alınmıştır.

Kareye yakın bir alan üzerine, Osmanlı mimari üslubuna uygun içten merkezi tek kubbeli dışardan semer dam çatılı, tek minareli kesme taştan inşa edilmiş bir camidir. Yapıya giriş kuzeyde yer alan iki yanı sutünceli üzerinde kitabe bulunan bir kapıdan girilmektedir. Yapının üç bir cephesinde dikdörtgen formlu pencereler bulunmaktadır. Dış cephesi sade, iç mekânı ise mimari bakımdan daha zengindir.

Ana yapıyla uyumlu tek şerefeli minare, caminin kuzeybatı kısmına yerleştirilmiştir. Minareye giriş yine aynı yönden, mahfile çıkan merdivenlerden açılan bir kapıyla sağlanmıştır. Son cemaat yeri, ahşap sütunlar üzerinde düz çatı ile kapatılmıştır. Caminin iç süslemelerinde ve sütun başlıklarında Barok üslubuna yer verilmiştir. Orijinal olarak yapılan mihrap 1974’de çinilerle kapatılmış, ancak 2008 yılında yapılan restorasyon sırasında çiniler sökülmüş, orijinal yapı tekrar ortaya çıkarılmıştır. Minberin camiden çok sonra yapıldığı tahmin edilmektedir.

Giresun şehrinin en eski eserlerden biri olan cami, önce ahşap olarak Hacı Hüseyin Ağa tarafından 1594’te yaptırılmıştır. Tarihte kaç defa onarım gördüğü bilinmemektedir. Bugünkü şeklini 1861 yılında Dizdarzade Ayşe Ematullah Hatun tarafından yıkılıp yeniden inşası ile almıştır. Son olarak 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Cami bahçesinde yer alan şadırvan ise 1901 yılında Hattatzade Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır.

Giresun Hacı Hüseyin Cami ve ilimizde bulunan diğer camiileri ziyaretiniz için Giresun'de konaklayabileceğiniz Bakanlık Belgeli Tesisler'e ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kaynak: Giresun il Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde olup, hem araç hem de yaya ulaşımı kolaydır.
Hacı Hüseyin Mahallesi Poyraz Sokak No:5 Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10101    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2021 Çarşamba