­ GÜRCÜ KAPI ALİ AĞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Gürcü Kapı Ali Ağa Camisi - Erzurum

Gürcü Kapı Ali Ağa Camisi, Erzurum'da görev yapmış Yeniçeri Ocağı ağalarından Zakreci Ali Ağa tarafından 1608 yılında yaptırılmıştır. Cami, Ali Ağa Camisi olarak da bilinir. 1859 depreminde zarar gören yapının onarımını belgeleyen küçük bir kitabe, sivri kemerli kapı alınlığının üzerinde yer alır. Caminin önündeki son cemaat yeri, dört sütunun taşıdığı üç kubbe ile örtülüdür. Bu kubbeler dıştan konik bir çatı ile gizlenmiştir. İbadet mekanı kare planlı olan yapıda, köşelerdeki tromplara oturan merkezi bir kubbe kendini gösterir. Düzgün kesme taştan yapılmış olan caminin içerisi alt tarafta altı, üstte ise dört pencere ile aydınlanır. Minaresi kırmızı kamber taşları ile moloz taştan inşa edilen Gürcü Kapı Ali Ağa Camisi, 2006 yılında restore edilmiştir.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Gürcükapı Caddesi'nde bulunmakta olup yaya olarak gidilebileceği gibi şehrin her noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Topçu Oğlu, Cami Sk. No:3, 25040 Yakutiye/Erzurum

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12854    Eklenme Tarihi : 24 Haziran 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Kasım 2021 Salı