­ GÜLBAHARHATUN CAMİİ | Kültür Portalı

Gülbaharhatun Camii - Trabzon

Gülbaharhatun Camii Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun'un hatırası için Orta Hisar'ın batısında, Zağnos Köprüsü'nün yakınında bir külliye içerisinde yapılmıştır. Külliyeden cami ile türbe günümüze gelebilmiş; imaret, medrese, hamam ve mektep yıkılmıştır. Kaynaklar bu eserin, 1514 yılında yaptırıldığını göstermektedir. Caminin inşa kitabesi yoktur. Cami erken devir Osmanlı mimarisinde ayrı bir plan tipi oluşturan Zaviyeli Camiler grubuna girmektedir. Duvar işçiliği özenlidir. Pencereler, son cemaat mahalli, kemerleri ve minarede koyu gri ve sarımsı beyaz taş kullanılmıştır. Mihrap mermerden yapılmıştır. Kenar bordürleri sade, tepeliği bitkisel süslemelidir. Beşgen niş mukarnaslı bir kavsara ile son bulur. Köşeliklerinde ikişer kabara (gül bezek) motifi yer alır. Minberde mermer olup sade bırakılmıştır. Caminin klasik dönem süslemeleri bozulmuştur. Bugünkü süslemeler son onarımlarda yapılmıştır.

Trabzon Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde yer almaktadır.Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir
Gülbaharhatun, 61040 Trabzon Merkez/Trabzon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 30899    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 12 Ocak 2021 Salı