­ GORDİON MÜZESİ | Kültür Portalı

Gordion Müzesi - Ankara

Ankara Polatlı ilçesi Yassıhöyük Köyü'nde, 1963 yılında kurulan Gordion Müzesi, 1990’lı yıllarda eklenen depoları, laboratuvarı, görüntü ve bilgilendirme salonu, açık ve kapalı teşhiri ile Türkiye’nin önemli müzelerinden birisidir. Başta Gordion kazılarından elde edilenler olmak üzere, Polatlı ilçesi civarından derlenen eserleri kronolojik olarak sergilemeye sunan müze 2000 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi yarışmasında finale kalmıştır.

Gordion Müzesi’nde Sergilenen Eserler

Müzede sergilenen eserler arasında Eski Tunç Çağı’ndan başlayarak, Orta ve Geç Tunç Çağı, Erken Frig Çağı’na ait çanak-çömlekler, Erken Demir Çağı’na ait kabartmalı ortostatlar, yine Erken Frig Çağı’na ait demir aletler yer alır. Dokumacılıkta kullanılan ağırşaklar, cam, mühür ve mühür baskıları, MÖ 4'üncü ve MÖ 2'nci yüzyıllar arasına tarihlenen İskender sikkeleri giriş salonunda yer almaktadır. Yener Yılmaz salonunda ise MÖ. 8'inci ve MÖ. 4'üncü yüzyıllar arasında tarihlenen Geç Frig ve ithal seramikler ile Lidya Dönemi, Helenistik Dönem ve Roma Dönemi'ne ait eserler sergilenmektedir.

Bunların dışında, Frig yazıtlı ve baskılı çanak çömlekler, Frig mimarisine ait terrakotta parçaları (pişmiş toprak) çeşitli malzemelerden yapılmış eserler ile Kibele kabartmaları ve figürler önemli yer tutar. Polatlı Höyük’ten getirilen ve Anadolu’nun en eski halkı olarak bilinen Hatti’lere ait ölü gömme şekillerini gösteren mezarlar da müzenin diğer sergileri arasında yer alır. Galat Mezarı ile Frig ve Roma mozaikleri ise müzenin bahçesinde sergilenmektedir.

Kaynak: Ankara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü. Ankara Rehberi. (2014)

Ankara Gezilecek Yerler

Ayaş-Polatlı Yolu güzerğah olarak kullanılarak ulaşım sağlanmaktadır.
Yassıhöyük Köyü Gordion-Polatlı Ankara
0 (312) 638 21 88

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26767    Eklenme Tarihi : 21 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 29 Kasım 2023 Çarşamba