­ GEVAŞ SELÇUKLU MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Gevaş Selçuklu Mezarlığı - Van

Selçuklu Mezarlığı Gevaş İlçesi Karşıyaka Mahallesi Hişet Mevkiinde bulunmaktadır. Mezarlık 1. derece arkeolojik sit alanıdır. Halime Hatun Kümbeti ise Selçuklu Mezarlığı'nın doğu tarafında yer almaktadır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre Melik İzzeddin tarafından 1335 tarihinde, kızı Halime Hatun için yaptırılmıştır. Ustası Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed'dir. İki katlı inşa edilmiş kümbetin cenazeliği kare planlı olup, doğudaki kapısına merdivenle inilmektedir. Köşeleri pahlanmış kare kaide üzerine onikigen gövdeli olarak yapılmıştır. Üstten piramidal bir külahla örtülmüş kümbet, düzgün kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Gövdenin kuzeyindeki cepheye taç kapı, diğer üç yöne pencereler açılmıştır. Aralardaki yüzeyleri üçgen nişler hareketlendirmektedir. Tüm cephelerde şeritler halinde ve madalyonlar şeklinde bitkisel, geometrik ve yazılardan oluşan süslemelere yer verilmiştir.

Kaynak: Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Van Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
İnanç Turizmi
Van Şehirlerarası Otogarından kalkan Gevaş-Akdamar İlçe minibüs ve halk otobüsleri ile ulaşım sağlanır.
Hişet Mahallesi Gevaş / VAN

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6546    Eklenme Tarihi : 02 Temmuz 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Mart 2022 Çarşamba