­ FİRDEVS KÖŞKÜ | Kültür Portalı

Firdevs Köşkü - Mardin

Düzgün kesme taşlardan yapılmış olan köşk, batıya açılan eyvanlar, arada iki katlı mekanlar, üstte de cihannüması ve ağaçlıklı bir bahçe içinde oluşu ile Mardin Mimarisi için dikkat çekici, aynı zamanda büyük eyvanın önündeki geniş havuzu ile Mardin konut mimarisinde görkemli bir yapıdır. Yapının ilk şekli Artuklu sultanlarına mal edilir. Bütün Mardin’i gören ve Mezopotamya Ovası'na doğru eşsiz bir manzaraya sahip bulunan, devamlı rüzgar alması nedeniyle yaz aylarında tercih edilen böyle bir köşkün, bütün Mardin hakimleri (emirleri) tarafından kullanıldığı ve buna bağlı olarak da birçok değişiklik geçirmiş olduğu söylenebilir.

Kaynak: Mardin Valiliği, "Kent Haritası ve Şehir Planı" Basım Yılı: 2013

Mardin Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
1. Cadde üzerinden Nusaybine doğru devam edilir. Ordu evine gelmeden 200 metre geridedir.
Nusaybin Yolu Üzeri, Artuklu-Mardin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8895    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Ağustos 2021 Çarşamba