­ ERZURUM KALESİ | Kültür Portalı

Erzurum Kalesi - Erzurum

Erzurum Kalesi'nin geçmişi yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine, bölgeye hakim olan hâkim olan Urartular'a kadar uzanmaktadır. Bugün varlığını koruyan iç kalenin ilk halini ise 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirmiştir.

Fotoğraf: Erzurum Büyükşehir Belediyesi

Erzurum Kalesi, biri şehrin güvenliğini sağlayan muhafız askerlerin bulunduğu iç kale diğeri de halkın ikamet ettiği cadde, sokak ve mahalleleri içine alan dış kaleden oluşmaktadır. İç kalenin avlusunda tuğladan bir hamam ve oda halinde mekânlar yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iç kalenin kuzey duvarı bitişiğinde İç Kale Mescidi yapılmıştır. Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi de bu yapılara eklenmiştir.

Fotoğraf: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Günümüzde dış kalenin surları büyük ölçüde yıkılmış olup yalnızca dört yöne açılan kapıların isimleri bilinmektedir. Bunlar, Tebriz Kapısı, Erzincan Kapısı, Gürcü Kapısı ile sonradan açılan İstanbul Kapısı ve Yeni Kapı'dır.

Çeşitli dönemlerde onarım geçiren kale, son olarak 16'ncı yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ve 19'ncu yüzyılda II. Mahmut tarafından iki defa onarılmıştır.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı, Tablet İletişim Yayınevi

Kale
Kültür Turizmi
Merkez Tebriz Kapı semti ile Cumhuriyet Caddesi güzergahının kesiştiği noktada yer almakta olup, yaya olarak gidilebileceği gibi, şehrin her noktasından toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Erzurum Kalesi Yakutiye/ Erzurum

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 74689    Eklenme Tarihi : 23 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Şubat 2021 Perşembe