­ CONANA HARABESİ | Kültür Portalı

Conana Harabesi - Isparta

Kaletepe’nin yamacında bulunan, “Mancarlı Sırtı” olarak gösterilen alanda, 1.483 metrelik bir yükseltiden başlayarak, yaklaşık çapları 5 metre ile 9 metre arasında değişen etrafı dairesel olarak düzgün kesme taşlarla çevrili, üst tarafı traşlanmış ve bazen de ortası kaçak kazılar sonucu kazılarak oyulmuş tümülüs mezarlar bulunmaktadır. Bu tümülüs mezarların bazılarının dromoslu oldukları, bazılarının ise ortalarında doğu-batı yönünde uzanan dikdörtgen planlı ve büyük düzgün blok taşlardan yapıldığı anlaşılan mezarların yer yer açığa çıktığı görülmüştür.

Tümülüslerin üzerinde Geç Helenistik-Erken Roma Dönemi’ne ait günlük mutfak kullanım eşyası seramik parçaları vardır. Mancarlı Sırtı’ndan Kaletepe’nin zirvesine doğru tırmanışta işlevi tam anlaşılamayan kare planlı binaların kalıntıları temel seviyesindeki duvarlarından izlenebilmektedir. Antik kentin kalıntıları Kaletepe zirvesine kadar yayılmaktadır. Zirvede sarnıça rastlanması ve işlevi anlaşılamayan değişik tipte bazı mekânların da yer alması nedeniyle, kalıntılara göre burada bir küçük kale yapısının bulunduğu tahmin edilmektedir.

Isparta Gezilecek Yerler

Harabe
Kültür Turizmi
Gönen İlçesi’nin kuzeybatısında, ilçe merkezinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta, 1.656 metre rakımlı Kaletepe adı verilen yüksekçe bir dağın yamaçlarında yer almaktadır.
Gönen / ISPARTA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6161    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Ocak 2022 Pazartesi