­ ÇAPANOĞULLARI AİLE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Çapanoğulları Aile Türbesi - Yozgat

Yozgat merkez İstanbulluoğlu Mahallesi’nde bulunan türbe; Çapanoğlu Camisi'nin birinci bölümü ile ikinci bölümünün birleştiği kuzeydoğu köşesinde beden duvarlarından dışarı doğru taşmış, küçük kubbeli, kübik, beyaz kesme taş bir yapıdır. 1777 – 1779 yıllarında cami ile birlikte Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. Bunu belirten bir de vakfiyesi bulunmaktadır. Türbe kesme taştan kare planlı olup, üzeri kubbe ile örtülüdür. Türbeye dış cami içerisine açılan yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir. İç mekân güney ve doğuda iki, kuzeyde de dikdörtgen bir pencere ile aydınlatılmıştır. Bu pencerelerin üzerinde vitray pencereleri bulunmaktadır. Türbe içerisinde herhangi bir bezemeye rastlanmamaktadır. Yalnızca lahitler üzerinde “S” ve “C” kıvrımları, kabaralar, bitki motifleri, hançer, kılıç ve serviler kartuşlar içerisine işlenmiştir. Osmanlı mezar taşlarında görülen boyamalar burada da uygulanmıştır. Yapı içinde çeşitli büyüklüklerde 18 sanduka bulunmaktadır. Bu sandukalar, Çapanoğlu ailesi ve Yozgat eşrafına aittir.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Türbe
Ulaşım karayolu ile sağlanmakta olup, Yozgat İstanbulluoğlu Mahallesi - Merkez/YOZGAT
İstanbulluoğlu Mahallesi Çapanoğlu (Büyük) Camii -- Merkez/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9694    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2020 Pazartesi