­ ÇAPANOĞLU ÇİFTE HAMAMI / ÇARŞI HAMAMI | Kültür Portalı

Çapanoğlu Çifte Hamamı / Çarşı Hamamı - Yozgat

İl merkezinde bulunan Hamam Çapanoğlu Camii'nin güneydoğusunda ona 100 metre uzaklıktadır. Kitabesi yoktur. Yapı vakfiyesine göre tarihlendirilir. Erkekler kısmı Kapucubaşı Çapanoğlu Mustafa Bey’in vakfiye tarihi H. 1 Muharrem 1195 M. 28 Aralık 1780’den sonra, kadınlar kısmı Kapucubaşı Çapanoğlu Süleyman Bey tarafından H.1208 M. 1793’te yapılmıştır. Süleyman Bey’in vakfiyesinde geçen birinci (Eski Hamam) erkekler kısmı, ikinci hamam da kadınlar kısmı (hareme mahsus=kadınlar hamamı) olmalıdır. Hamamların ”L” şeklinde birleşmesi, külhanlarının ayrı olması ve halkın söylediğine göre iki ayrı tarihte yapıldığı anlaşılır. Yine vakfiye yerini tarif ederek Eski Hamam demesi bu hamamın daha önce, büyük olasılıkla da Mustafa Bey’in vakfiye tanzim tarihinden sonra yapıldığını gösterir. Ayrıca erkekler hamamının zemininden daha aşağıda olması da onun daha eski olduğunu gösterir. Erkekler ve kadınlar kısmından oluşan hamamın erkekler kısmı büyük, kadınlar kısmı küçüktür. Her iki yapı birbirine ‘L’ şeklinde birleşmiştir.

Doğu ve kuzey tarafı dükkanlarla çevrilmiştir. Erkekler kısmı güney - kuzey doğrultusunda, Kadınlar kısmı doğu - batı doğrultusunda uzanır. Erkekler kısmının duvarları gri renkli moloz taştan, kadınlar kısmının duvarları ise moloz taştan yapılmıştır. Plan bakımından Haçvari Dört Eyvanlı ve Köşe Hücreli plan tipine girer. Hamam başlıca soyunmalık, ılıklık, sıcaklık, havlat ve su deposu bölümlerinden oluşur.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv - Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Hamam
Şehir merkezinde yer almaktadır.
Saraflar Cad. Buğday Pazarı Sok. Çapanoğlu (Büyük) Cami yanı - Merkez/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8823    Eklenme Tarihi : 22 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Aralık 2021 Pazartesi