­ ÇANAKKALE KENT MÜZESİ VE ARŞİVİ | Kültür Portalı

Çanakkale Kent Müzesi Ve Arşivi - Çanakkale

Fetvane Sokağı'nın Çarşı Caddesi’ne dönen köşesinde, aynı zamanda Yalı Camii’ninde karşısında yer alır. 6 Mart 2009 tarihinde ziyarete açılmıştır. İki katlı binanın giriş katı Çanakkale konulu geçici sergiler için ayrılmıştır. Bu geçici sergiler Çanakkale ile ilgili konuları kapsamaktadır. Sergiler genelde iki ayda bir değişmektedir.

Birinci katta birbirine geçmiş iki bölüm halindedir. Birinci bölümde Çanakkale’nin Antik Dönemleri, Osmanlı Dönemi ve 1. Dünya Savaşı’nın anlatıldığı bilgi panoları bulunmaktadır. Bilgi panolarının yanı sıra duvarda yer alan bölmelerde Çanakkale Savaşı’ndan günümüze kalan bazı objeler sergilenmektedir. İkinci bölüm, asıl sergi mekanıdır. Burada Çanakkale’ye dair çeşitli başlıklar altında oluşturulmuş metinlerin ve görsellerin yer aldığı ışıklı bilgi panoları yer almaktadır. Bu panoların önlerinde de konuyla ilgili ve bağış olarak müzeye verilmiş objeler sergilenmektedir. Buradaki metinlerin başlıkları şunlardır: Çanakkale’de Nüfus ve Göçler; Çanakkale’de Mimari Miras; Kentte Yaşam; Kentte Ekonomi ; Kentte Eğitim;. Çanakkale Kentinde El Zanaatları; Çanakkale’de Yerel Basın; Çanakkale Kentinde Mustafa Kemal Atatürk.

İkinci katta kent arşivi ve kütüphanesi bulunmaktadır. Bunun dışında burada restorasyon atölyesi, kent atölyesi, idari kısım ve çok amaçlı bir salon yer almaktadır.

Kaynak: (ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162.)

Çankkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Merkez
Kemalpaşa, Fetvane Sk. No:31, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11462    Eklenme Tarihi : 18 Temmuz 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2021 Salı