­ BEHRAM PAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Behram Paşa Camisi - Diyarbakır

Behram Paşa Camisi 1564-1572 yılında Diyarbakır’ın 13. Osmanlı Valisi Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapı, Mimar Sinan’ın eserlerinin derlendiği Tuhfetü'l Mi’marin'de geçmektedir. Tamamen kesme taştan yapılmış, tek kubbeli olan eser, iç ve dış süslemeleriyle Diyarbakır’ın taş işçiliği yönünden zengin yapıları arasında gösterilmektedir. Caminin içindeki duvarlar alttan belli bir yüksekliğe kadar XVI. yüzyıl İznik çinileriyle süslenmiştir. Caminin diğer bir özelliği de kuzeyinde çift kademeli yanlardan taşan beş sahınlı bir son cemaat yerinin olmasıdır. Son cemaat yeri yanlara doğru taşmış olup, sağdaki kısmın üzerine de minare yerleştirilmiştir. Caminin giriş kapısı mukarnaslı bir bordür ile çevrilmiş, üzerine de bir kitabe yerleştirilmiştir.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Abdaldede, Bayrampaşa Sk. No:33, 21300 Sur/Diyarbakır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 19274    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Ekim 2021 Salı