­ BAKSI MÜZESİ | Kültür Portalı

Baksı Müzesi - Bayburt

Özel müze niteliği taşıyan Baksı Müzesi'nde, nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler bir arada yer almaktadır. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Baksı Müzesi, Doğu Karadeniz'de, Bayburt'un 45 kilometre dışında, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kuruludur. Eski ismiyle Baksı, bugünkü adıyla Bayraktar Köyü'nde yükselen bu sıradışı müze çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarına aynı çatı altında yan yana, içiçe yer vermektedir.

Sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir araziye yayılan Baksı Müzesi Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlenmiştir. Bu fikri hayata geçirmek amacıyla 2005 yılında bir vakıf kurulmuş, başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal bir projeye dönüşen müze 2010 yılında tamamlanmıştır. 2010 yılı Temmuz ayında müzenin açılışı yapılmıştır. Baksı Müzesi'nin hedeflerinden biri de, Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmaktır.

Bayburt Gezilecek Yerler

Doğa-Kültür Turizmi
.
Baksı / Bayburt

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13251    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Nisan 2021 Salı