­ AŞAĞI VE YUKARI ANZAF KALELERİ | Kültür Portalı

Aşağı Ve Yukarı Anzaf Kaleleri - Van

Dikdörtgen planlı kalenin etrafını kyklopik yöntemle yapılmış surlar çevrelemektedir. Duvarlar, iri taş blokları ile gerçekleştirilmiştir. Güney kesimi yol yapımı sırasında tahrip görmüştür. Giriş bu kesimden merdivenlerle sağlanmaktadır. İçerisinde önemli bir mimari kalıntı mevcut değildir. Aşağı ve yukarı kalelerden oluşmaktadır. Her iki kale üzerinde 1991'den beri Prof. Dr. Oktay Belli tarafından kazılar yürütülmektedir. Aşağı Kale, karayolunun hemen kuzeyinde Urmiye bölgesine giden askeri ve ticari yolu denetlemek üzere Urartu kralı İşpuini (M.Ö 850-810) tara¬fından yaptırılmıştır.

Yukarı Kale, Aşağı Kale’nin 600-700 metre güneyinde, yüksek bir kayalık tepe üzerine kurulmuştur. Burası Menua döneminde M.Ö. 810-786 tarihleri arasında yapılmıştır. Kalenin etrafı iri kalker blokları ile oluşturulmuş surlarla çevrilmiştir. Kale’nin iki girişi bulunmaktadır. Bunlardan güneydeki batı köşeye kaydırılmış ve kulelerle desteklenmiştir. Buradan tapınak ve saraya geçilmektedir. Diğeri kuzey tarafta olup, atölye ve depo binaları öteki mekanlara açılmaktadır. Tapınağın Tanrı Haldi adına yapılmış olduğu kitabesinden anlaşılmaktadır. Kalenin yaklaşık 150 metre güneyinde aşağı şehrin temel kalıntıları mevcuttur. Yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alanı kaplayan şehir, Urartu sivil yerleşimini göstermesi açısından önemlidir.

Van Gezilecek Yerler

Kale
Van'ın 10 kilometre kuzeydoğusunda Van-Özalp karayolu yakınında yer almaktadır.
Van

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6830    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe