­ ARTVİN KÜLTÜR EVİ | Kültür Portalı

Artvin Kültür Evi - Artvin

Ocak taşı yazısında evin Hicrî 1215 (Mîlâdî 1799) yılında Bicanoğlu Yahya Ağa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Osmanlıca tapu kayıtlarında Artvin'in Orta Mahallesi'nde bir bâb-ı hâne ma'a bağçe (bahçeli konak) olarak geçen ve bir Osmanlı-Türk şaheseri olan yapı aynı muhitte bulunan şimdiki adıyla Orta Mahalle Cami'nin yapımından yaklaşık 16 yıl sonra yapılmıştır. Ocağın sağ ve sol taraflarında yazıları yazan ustaların isimleri yazılıdır ki; taş, duvar ve ağaç üzerinde oymacılık sanatını işleyen, çizerek ve kazarak yazma tekniğini kullanan bu usta zanaatkarlarına o zamanlar “Hakkâk” denildiğinden, dikkat ederseniz yazma fiili de burada “Hakkâ” olarak ifade edilmiştir. Ocağın sağ ve solundaki selvi (ya da servi) ağacı motiflerininse Türk kültüründe özel bir yeri vardır.

Geçmişten günümüze doğru Türk kültürünü incelediğimizde ağaç motifinin ne kadar çok kullanıldığını ve kullanımındaki benzerlikleri daha iyi görürüz. İnsan hayatı için özel bir yeri ve önemi olan ve hayat ağacı olan servi motifi Osmanlı'nın zanaatkarları tarafından çinilerde, kilimlerde, ocak taşlarında, mezar taşlarında, çeşmelerde, duvar resimlerinde ve daha birçok yerde çokça kullanılmıştır. Servi ağacının minarelerle olan benzerliği de, bu ağacın Osmanlı kültüründeki yerini sağlamlaştıran etkenlerden biridir. Restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılan Kültür Evi, müstecire kiraya verilmiş olup, yöresel yemeklerin yenilebileceği bir mekandır.

Artvin Gezilecek Yerler

Kültür Merkezi
Kültür Turizmi
Artvin il merkezine 3 kilometre mesafede bulunmaktadır. Tekel Sokağı'ndan aşağıya doğru 10 dakikalık yaya yürüyüşü ile gidildiği gibi; Şehir merkezinden Artvin Belediyesi'ne ait dolmuş ile Kültür Evi yol ayrımına kadar, yol ayrımından da yaklaşık olarak 500 metrelik yaya yolu ile gidilebilmektedir.
Orta Mah. Sakıp Sabancı Sok. No:37 Merkez /Artvin
0 (466) 212 92 12
0 (466) 212 87 07
fotonuray08@hotmail.com

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15046    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2021 Çarşamba