­ ARSAMEİA ÖREN YERİ | Kültür Portalı

Arsameia Ören Yeri - Adıyaman

Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia'sı), Kral I. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre; Arsameia MÖ 2'nci yüzyılın başlarında Kommagene'lerin atası Arsemez tarafından Kahta Çayı'nın doğusunda Eski Kahta Kalesi'nin karşısında kurulmuş krallığın yazlık başkenti ve idare merkezidir.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Güneydeki tören yolunda Mitras'ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu'nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı vardır.

Yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 metre derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi bulunmaktadır.

Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos'un mezar tapınağı ve sarayı yer almaktadır.

Ören Yeri
Adıyaman Kahta Nemrut Yolu üzerinde 60. km dedir. Ulaşım özel araçlarla ve turlarla sağlanmaktadır.
Adıyaman / Kahta

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 21092    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 01 Aralık 2023 Cuma