­ AMASYA TAŞHAN | Kültür Portalı

Amasya Taşhan - Amasya

2012 yılı sonunda restorasyonu tamamlanan han, 1699 yılında Mutasarrıf Rahtuvan Hacı Mehmet Paşa tarafından Mimar Mehmet Kalfa’ya yaptırılmıştır. Dışarıya doğru bir çıkıntı oluşturan ana giriş kapısı üzerinde ince uzun bir dikdörtgen içerisinde hanın kitabesi yer alır. Kitabenin ortasında ve kapı kemerinin kilit taşında birer rozet motifi görülmektedir. Kapının her iki yanına dükkanlar sıralanmıştır. Kapıdan girildiğinde etrafı farklı mekanlarla çevrelenmiş geniş bir avlu bulunur. İki katlı hanın ikinci katı bu avlunun kemerleri üzerine oturtulmuştur. Günümüzde otel ve restoran olarak kullanılan hanın çevresinde bugün de işleyen dükkanlar bulmak mümkündür.

Amasya Gezilecek Yerler

Han
Kültür Turizmi
Şehrin Merkezinde, Amasya Belediyesi açık otoparkın yanında, bedestenin güneyinde bulunmakta ve ulaşımı kolaydır.
Amasya, Yüzevler Mahallesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15034    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Kasım 2021 Perşembe