­ AKÇAKALE | Kültür Portalı

Akçakale - Yozgat

Yozgat Kadışehri İlçesi, Akçakale Köyü'nün kuzeyinde bulunan ve Akçakale adıyla anılan, tüm yöreye hâkim, kayalık bir tepenin üzerinde yer alan küçük bir yapıdan oluşan bir bölgedir. Yapı doğu-batı doğrultusunda, dikdörtgen planlı ve iki odalıdır. Önceden ahşap olduğu öğrenilen yapı yıkılarak yeniden yapılmıştır. Giriş odası ve asıl sanduka odasından oluşmaktadır. Tamamı betonarme ve düz damlı yapının kuzey köşesinde sonradan onarıldığı anlaşılan alçı üzeri boyalı, üstü tahta kaplı bir sanduka bulunmaktadır.

Şeminel Gazi Türbesi olarak yöre halkı tarafından ziyaret edilen bir yerdir. İslamiyetin önemli alperenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Tepenin kuzeydoğu yönünde insan eliyle oyulmuş, yer altı su kaynağına ulaşan ve merdivenlerle inilen bir mağara bulunmaktadır. Tepenin üzerinde yer yer rastlanan seramik buluntulardan ve duvar kalıntılarından anlaşıldığı kadarıyla antik çağlardan beri askeri amaçlı bir garnizon veya gözetleme yeri olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşiv -Yozgat Müze Müdürlüğü Arşiv

Yozgat Gezilecek Yerler

Kale
Kadışehri İlçesi, Akçakale Köyü'nde bulunmakta olup, ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.
Akçakale Köyü -- Kadışehri/YOZGAT

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10590    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Ağustos 2021 Çarşamba