­ ABDÜSSELAM CAMİİ / İMARET CAMİ | Kültür Portalı

Abdüsselam Camii / İmaret Cami - Kocaeli

Miladi 1524 (Hicri 931) yılında Defterdar Abdüsselam tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Miladi 1872 (Hicri 1239) yılında onarım görmüştür. Mimar Sinan'in ilk yapıtlarından olmasının yanı sıra Caminin dış çevre duvarları ile minaresi ilk kurulduğu dönemin özelliğini taşımaktadır. Zamanında kubbeli olarak yapılmış fakat 1776 yılındaki depremde yıkılınca 1872 yılında Altıncıoğlu Hatice hanim tarafından çatılı olarak yaptırılmıştır. Bunu belirten bir kitabe caminin giriş kapısı üzerindedir.

Kitabe: “İş bu İmaret Cami-i Şerifinin banisi Defterdar-ı Esbak Abdüsselam Bey Efendi Hazretlerinin sülale-i tahirelerinden El Hac Seyyid İsmail Zülkefil Bey’in halile-i muhteremesi Delail-i Şerif mezunesi merhume ve Makfurliha Hadice Firdevs Hanım ruhu için rızaen l’illah el Fatiha fi sene Zilhicce-tış Şerife fi 23 yevm-3 Cuma."

Kaynak: izmit.bel.tr

Kocaeli Gezilecek Yerler

Şehir merkezine 100 metre mesafededir. Yaya olarak gidilebilir.
Kemalpaşa Mahallesi 41200 İzmit/Kocaeli

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9398    Eklenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi