­ TÜTÜNSÜZ BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

TÜTÜNSÜZ BABA TÜRBESİ - Edirne

Pafta 50L-1b
Yaptıran Ahmet Rıdvani Bey
Genel Tanım Tuğla, düzgün olmayan kesme taş ve kireç harcından yapılmış çokgen bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Rıdvani Ahmey Bey adına 1499-1500 yılında yapılan türbe, Edirne'deki klasik devir Osmanlı türbelerindendir. Onikigen gövdeye sahip olan türbe 12 kenarlıdır. Kenar ölçüleri 3.38 - 3.55 m. arasında değişmektedir. Türbenin giriş kapısı üzerinde mermerden yapılmış basık sivri bir kemer vardır. Kemerin üzerinde duvar ile aynı hizada tuğladan örülmüş sivri bir kemer yer almaktadır. Bu iki kemer arası da mermerden olup bu bölümde türbe kitabesi vardır. Zeminde yer alan pencereler düz atkılıdır. Bu pencerelerin üzeri tuğla sivri kemer ile örülmüş olup kemer içi kesme taş kaplamadır. Üstte beş adet sivri kemerli pencere yer almakta olup pencere kemerli üzengi noktasına kadar tuğla ile örtülüdür. Yedi adet fil pencerenin etrafı da tuğla ile çerçevelidir. Türbenin üst örtüsü kurşun kaplamalı kubbe ile örtülmüştür. Giriş kapısının üzerinde bir sundurma bulunmaktadır. Türbe, dışta aralarında dikey konulmuş tuğlalar bulunan bir sıra taş ve üç sıra tuğla ile örülmüştür. Türbenin içinde giriş kapısının karşısında mihrap yer alır. Mihrabın yanlarında yer alan duvarlarda iki adet niş bulunur. Yapının doğusunda bir hazire bulunmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2038    Eklenme Tarihi : 16 Ekim 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Ekim 2017 Salı