­ TOPRAK TABYA | Kültür Portalı

TOPRAK TABYA - Edirne

Envanter No A 209
Mah. Köy - Mevkii Hıdırlık Mevkii
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 1886 yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, şehir merkezinin etrafını ortalama 5-6 km.lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevirmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kent merkezinin batısında ve yaklaşık 6 km. uzaklıkta yer almaktadır. Ekmekçi Köyü yolundan güneye doğru ayrılan toprak bir yolla ulaşılabilmektedir.Tabya, etrafındaki hendekle birlikte yaklaşık 80 m. çapında dairesel bir plana sahiptir. Yaklaşık 20 m. yarıçaplı avlunun doğusunda, toprak yığınları arasındaki top mevzileri bulunmaktadır. 1829 yılında Rusların Edirne'yi işgali sırasında , Ruslara karşı alelacele , sadece toraktan, bazı istihkamlar ve tabyaların yapıldığı bilinmektedir. Edirne tabyaları içerisinde koğuş, karargah, topçu odası gibi askerlerin barınacağı mekanlara sahip olmayan tek tabyadır.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.