­ SÜLE ÇELEBİ CAMİİ | Kültür Portalı

SÜLE ÇELEBİ CAMİİ - Edirne

Pafta 50L-3a
Yaptıran Hacı Süle Çelebi
Genel Tanım Tek kubbeli kâgir camidir. Son cemaat yeri vardır.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dört yandan duvarlarla çevrili bir avlu içinde yer alan caminin haziresi vardır. Avlunun batı köşesinde bir çeşme yer almaktadır. Harim duvarlarının dışarıdan sıvalıdır. Yer yer dökülmüş olan sıvaların altında, bir sıra kesme taş ve iki sıra tuğladan oluşan almaşık bir duvar görülür. Caminin kıble ve yan duvarları üzerinde, ikisi alt sırada, ikisi de üst sırada olmak üzere toplam dörder pencere açıklığı bulunur. Taş söveli alt sıra pencerelerinin sivri kemerli alınlıkları vardır. Üst sıradaki pencereler sivri kemerli ve revzenlidir. Caminin batı köşesindeki minareye, son cemaat yerine açılan basık kemerli bir açıklıktan girilmektedir. Dikdörtgen kesitli kaideden gövdeye prizmatik üçgenlerle geçilmektedir. Gövde çokgen kesitlidir. İki gözlü son cemaat yeri pandantifle geçile iki kubbeyle örtülüdür. Son cemaat yerinde cephe ortasına bir mihrap yerleştirilmiştir. Mihrabın iki yanında birer pencere yer almaktadır. Cephenin sağ kenarında yer alan harim kapısı silmelerle kuşatılmış, sivri kemerli bir niş içinde mermer söveli ve basık kemerlidir. Basık kemer üzerinde kitabesi yer almaktadır. Kare planlı harimde kubbeye pandantiflerle geçilmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.’nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2127    Eklenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı