­ SAÇLI İBRAHİM BABA MEZARI | Kültür Portalı

SAÇLI İBRAHİM BABA MEZARI - Edirne

Envanter No A 247
Mah. Köy - Mevkii Kıyık
Adres Kıyık Caddesi
Yaptıran Hacı İbrahim Efendi
Vakfiye -
Genel Tanım Saçlı İbrahim Efendi, Avcı Sultan Mehmed zamanında Edirne'de yaşamış bir şeyhtir. Öldüğü zaman kaynaklarda Kıyık Caddesi'nde olduğu bahsedilen türbesine gömülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Günümüzde mevcut olmayan türbenin çatısı ahşaptan olup, bahçesinde Dizdarzade Ahmet Efendi ve Şeyh Halil Efendi'nin ahşap türbeleri ile şadırvan ve bir minare olduğu bilinmektedir. Minare 1751 yılındaki depremde yıkılmıştır. 1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda yıkılan türbe 1890 yılında 2.Abdülhamit tarafından yeniden inşa edilmiş ve dönemin Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa tarafından onarım kitabesi kaleme alınmıştır. Günümüzde türbeye dair herhangi bir mimari unsur bulunmamaktadır. Yol yapım çalışmaları sırasında yeri değiştirildiği düşünülen Saçlı İbrahim Efendi'nin mezarı Kıyık Caddesi'nde bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 13.11.1976 tarih ve 9514 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 661    Eklenme Tarihi : 31 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2017 Salı