­ PAPAZ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

PAPAZ ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Eski İstanbul Caddesi Tekke 2. Çıkmazı
Pafta 50L- 2d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Genel Tanım Piramidal örtülü çeşme, kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Kare plana sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme kuzeyden güneye doğru hafif meyilli bir sokak üzerine doğu-batı doğrultusunda inşa edilmiştir. Kare şeklindeki bir kütlenin üzerine oturan yapının yüksekliği 4.20 m., genişliği 3.05 m. dir. Çeşmenin ayna taşı ve nişi bulunmamaktadır. Cephede, önemli bir bölümü kırılmış mermer üzerine Türkçe yazılı kitabe bulunmaktadır. Büyük bir bölümü okunamayan kitabenin 1938 tarihli bir tamir kitabesi olduğu belirtilmektedir. Ön cephede saçağa yakın bir yerde “taşkan” deliği vardır. Çeşmenin saçağı, cepheden dışa doğru çıkıntı yapan bir sıra düz bir sıra içbükey silme ile hareketlendirilmiştir. Hazne örtüsü ise piramidal taş çatılıdır. Piramidal taş çatılı örtüde doğuya bakan ön cephede hazne açıklığı bulunur. Yapıda herhangi bir süsleme unsuru bulunmamaktadır. Yapının inşa tarihiyle ilgili kaynaklarda bilgi bulunmamaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme